MONOLOG DIRI

Toko Buku Gergasi KLCC
Image by mohdismail via Flickr

23  hari lagi peperiksaan SPm  akan menjelma…. adakah persiapan dan persediaan aku telah cukup untuk menempuh ujian  tersebut atau sekadar melepaskan batuk di tangga….

Aku perlu berjuang, bukan membiarkan nasib ini ditentukan oleh keadaan… kesihatan pun perlu dijaga… kalau persiapan serba serbi telah lengkap, tetapi kesihatan terganggu macam mana nak berjuang habis-habisan???????

Kata-kata  guru, ku ambil satu inspirasi untuk berjaya….. malah doa ibu bapaku, ku anggap satu azimat ke arah kemuncak  kejayaan…..

Hubungan ku dengan Al-Khalid perlu ku jaga, hubungan ku dengan guru-guru perlu disemai dengan ikatan doa serta hubunganku dengan sahabat, teman seperjuangan perlu ku eratkan demi                kesejahteraan bersama…..

Ini bukan masanya untuk aku menaruh dendam, membalas kebencian dengan kebencian, menuduh, memarahi …..tapi inilah       masanya untuk aku menghubungkan siratulrahim sesama manusia…

Dendam dan amarah perlu jauh ku tinggalkan walaupun setitik  perlu tiada di dalam hati nurani ku ini….aku perlu berjuang…berjuang…dan berjuang….  andai jatuh ditengah jalan, akan segera aku bingkas bangun untuk terus berjuang…. aku tidak boleh menyerah kalah.. istilah kekalahan sedikit pun tiada dalam kamus hidupku…. 9A adalah perjuanganku, bukan sekadar A  yang aku harapkan, tetapi nikmat dan rahmat Tuhan bagi merubah tingkahlaku ke arah yang lebih cemerlang ..

Leave a Comment

Your email address will not be published.